
Koroner Anjigrafi ve Kataterizasyon en önemli tetkikdir. Kalp damarlarının ve kalp kasının durumunu ayrıntılı olarak göstermektedir.
Hastaya işlem öncesinde kan tetkikleri yapılır. Bu tetkikler ile hastanın böbrek fonksiyonları ile hepatit gibi bazı hastalıklarının olup olmadığına bakılır.
Koroner Angiografi hastanın kasık bölgesindeki veya kol bölgesindeki atardamardan girilerek yapılır. Bu kısımlar işlem öncesinde temizlenmelidir.
Hastanın sadece işlem bölgesi uyuşturularak bu bölgeden kılcal aletler ile kalp bölgesine kadar gelinir. Kalp damarlarının olduğu yere gelindiğinde damarların röntgen ile görünmesini sağlayan maddeler damar içine verilir. Farklı açılardan bu işlem tekrarlanarak damarın üç boyutlu olarak değerlendirilmesine olanak sağlanmış olur.
Aynı şekilde kalp içine verilen maddeler ile kalp kasının kasılma ve gevşeme esnasındaki duvar yapısıda değerlendirilmiş olur.
Bu kıymetli bilgiler hastanın tedavisinin en doğru biçimde planlanmasını sağlar.
Koroner angiografi sonrasında, girişim yerindeki damarda sorun olmaması için hastanın bir süre sırt üstü yatması ve kum torbası kullanması gereklidir.